Nagy Árpád

NAGY ÁRPÁD (1959. május 18.) zeneszerző, karmester. (Felesége Nemessányi Éva, jelenleg az Új Színház korrepetitora és a DeákDiák Általános iskola tanára, a Tomkins Énekegyüttes alapító tagja. Gyermekeik: Orsolya, és Bertalan ma már családosak.) A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1978-ban karvezető és középiskolai énektarári szakon, majd a Zeneakadémia zeneszerzés szakán 1982-ben végzett Sugár Rezső és Petrovics Emil tanítványaként. 9 éven át tagja volt a Párkai István vezette Liszt Ferenc Kamarakórusnak.

1979-től két éven át a Budapesti Művelődési Központ Módszertani és Szakfelügyelői Kabinetjének zenei főmunkatársa, s ez időben tagja volt a Kórusok Országos Tanácsa elnökségének is. 1981-tő 1985-ig a Budapesti Gyermekszínház karmestere és zenei vezetője, majd 1985-től öt éven át a Nemzeti Színház, zenei vezetője volt. 1990-től a veszprémi Petőfi Színház zenei vezetője, majd 1992-től a kecskeméti Katona József Színház karmestere volt.

Meghívott művészként karmestere volt az egri Gárdonyi Géza Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, Győri Nemzeti Színház és az Új Színház produkcióinak. Színházi karmesteri pályafutása során számos operettet, musicalt, zenés vígjátékot, ifjúsági- és mesedarabot tanított be és vezényelt.

Színházi munkái mellett számtalan film és a Magyar Rádió zenei felvételeinek karmestereként és zeneszerzőjeként dolgozott, s szinte folyamatosan tanított. Először a Nemzeti Színház Stúdiójában, majd a Színház-, és Filmművészeti Főiskolán. 1996-2017 között a Tiszavölgyi István alapításában működő 8 osztályos békásmegyeri Veres Péter Gimnázium ének-zene tanára volt. A komoly nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező, országos hírű iskola célkitűzése a magas szintű tudás megszerzése mellett a személyiség komplex fejlesztése. Ezért itt az átlagosnál nagyobb hangsúlyt kap, a külön tanszéki keretben folyó, zenei képzés.

Napjainkban egy elsősorban Olaszországban turnézó szimfonikus zenekar, a magyarországi Orchestra Simfonica di Stato Ungherese karnagya, s elsősorban a Baletto Del Sud társulat előadásait kíséri zenekarával. Turnéik során például Firenze, Lecce, Brindisi, Bologna, Piza operaházaiban, illetve színházaiban dirigálta Csajkovszkij: Diótörő és Casella: La Giara című balettjeit. A színházi előadásokon kívül koncerteket is vezényelt többek között Bartók, Dvorák, Brahms, Strauss, Bizet, Mascagni műveiből.

Zeneszerzői munkái:

A Gyermekszínház számára G.Dénes György szövegíróval közösen készítette az „Óz, a nagy varázsló” című zenés mesejátékot, amelyet azóta több vidéki és határontúli színház is a műsorára tűzött. A Várszínház számára szerezte Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné szerelme című színművének dalait, a Szegedi Nemzeti Színház felkérésére írta Kormos István dalszövegeinek felhasználásával, a „Koldus és királyfi” című musicalt, s kísérőzenét komponált többek között Shakespeare: A velencei kalmár, G.B.Shaw: Tanner John házassága és Móricz: Légy jó mindhalálig című színművéhez.

Legnagyobb lélegzetű munkája az Ivánka Csaba szerzőtársaként írt Óceán című rockopera, a Magellán story.

Csajkovszkij: Diótörő - Baletto Del Sud 2017
Az előadás tapsrendeje - középen Nagy Árpád karnagy és Fredy Franzutti koreográfus