Topó Neurock Társulat

A Topó Neurock Társulatot 1982. novemberében alakította Ivánka Csaba színész-rendező, a Nemzeti Színház művésze, és a Várszínház műszaki dolgozói. A zenekar felállása az alapításkor a következő volt:

  • LAKATOS BÉTOVEN DEZSŐ díszítő, szólógitáros és zeneszerző, 
  • FODOR ISTVÁN színpadmester helyettes, basszusgitáros, 
  • MERENA SÁNDOR kelléktár vezető, dob - később a zenekar vezetője, 
  • IVÁNKA CSABA színművész, zeneszerző-szövegíró-énekes, ritmusgitáros, a zenkar művészeti vezetője.

A zenekar tíz évig működött. Ivánka Csaba, Lakatos Bétoven Dezső és Merena Sándor alkotta a zenekar magját, ők végig tagok voltak. Közben mellettük sok más zenész is megfordult az együttesben, így rövidebb-hosszabb ideig tag volt: KOVÁCS TAMÁS, PATAI TAMÁS, GOTHÁR FERENC, ROMÁN PÉTER, PRIBIL GYÖRGY, NAGY LANTOS BALÁZS, s az utolsó években ZSOLDOS TAMÁS.

A közönség kezdettől fogva nagyon szerette a zenekart, a "szakma" azonban nemigen fogadta be. Kezdetben talán zenei fogyatékosságai, később bizonyos tartalmi kifogások akadályozták az előbbrejutást. Az együttes fennállása alatt mindvégig saját klubbal rendelkezett, de az állandó játszóhelyek mellett nagyon sok fellépésre is meghívást kapott, mert jelenléte garantálta a közönség érdeklődését. Így a nyolcvanas évek második felében a TOPÓ NEUROCK TÁRSULAT a legtöbbet koncertező zenekar volt Budapesten havi 4-8 fellépésével.

A jelentősebb koncertek helyszínei voltak: Belvárosi Ifjúsági Ház, Kassák Klub, Józsefvárosi Klub, Budai Ifjúsági Park, Pataky Sándor Művelődési Ház, Almássy téri Szabadidő Központ, Fekete Lyuk, Közgáz Klub, Egyetemi Színpad, Láng Gépgyár, Várszínház - Karmelita udvar, Hajógyári Sziget, Nemzeti Színház, Miskolci Rockfesztivál, Petőfi Csarnok, stb.

A zenekar koncertjein vendégként felléptek: Pregitzer Fruzsina, Jobba Gabi, Katona János, Fekete Mari, Bubik István, Dunai Tamás, Sipos András, Puskás Tamás, Takács Gyula, Mácsai Pál, Papadimitriu Athina, és még sokan mások a színházi világból, továbbá Ferenczy György, Soma, Filumena, Zalavári Nárcisz, Etele=Kovács Attila, a Macumba együttes, a Masineast, stb. - továbbá színfoltok voltak több alkalommal "elnökként" Pamacs és Fehér Ottó.

A zenekar 1989. áprilisában megjelentette nagysikerű FURNÉR 1 című farostlemezét, amely a lemezborító tanúsága szerint a "Kenyai Hanglemezgyártó Vállalat" felvételei alapján készült (szegény) házi kiadásban, s amely mind kézigyaluval, mind skyl fűrésszel lejátszható volt, s amelyet nem kis derültséget keltve, a Magyar Rádióban Indry Gyula újságíró hathatós közreműködésével egy alkalommal valóban megszólaltattak.

Az együttes sikerének titka minden bizonnyal a szövegek szellemességében, a zenei humor és a kemény rock furcsa keveredésében, a groteszk, önirónikus előadásmódban, az őszinteségben és a felfokozott koncerthangulat ellenére, a mindezekből sugárzó szelíd humanizmusban rejlett. 

TOPÓ HUNGAROCK TRUPP /1994-96/