2004 - Bubik István

Az Ivánka Csaba Alapítvány 2004-ben ötödik alkalommal ítélte oda az IVÁNKA CSABA-DÍJAT, az Új Színház társulatából választva ki a díjazott művészt.

A kitüntetést 2004-ben BUBIK ISTVÁN színművésznek ítéltük,

mély elhivatottságtól vezérelt, a prózai, a zenés színház, és az előadóművészet területén egyaránt magas színvonalú, több évtizedes művészi munkájának elismeréseként, a magyar és világirodalom nagy hősi és karakterszereiben nyújtott máig emlékezetes alakításaiért, a musicalek és rockoperák főszerepeinek briliáns megformálásáért, a Színészzenekar dobosának és énekesének a koncertekért, s mindennek a különös szintézisét jelentő előadóművészi tevékenységéért.

BUBIK ISTVÁN (1958-2004) Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, pályáját 1981-ben a Nemzeti Színház társulatában kezdte, majd 1993-tól a Művész Színház, 1995-től a Thália Színház, majd a Thália Társaság művésze, 1997-től a Kelemen László Színkör tagja, végül 1998-tól az Új Színház társulatának művésze volt. A magyar és világirodalom nagy hősi és karakterszereinek megformálójaként ÁDÁM, CSONGOR, ÁRON, - MERCUTIO, AEGISTUS KIRÁLY, BÁNK BÁN, - TARTUFFE, II RICHARD, ZETALAKI GÁBOR, - TRISSOTIN, ALMAVÍVA GRÓF, CALIBAN, - FEHÉR LÁSZLÓ, DÁVID FERENC, - EDDI CARBONE, POZZO, GULLIVER, PETRUCIO, JÁGÓ, TOMPOR, JOURDAIN, máig emlékezetes alakításokat tudhat magáénak. Fantasztikus muzikalitásának köszönhetően egyidejűleg musicalek és rockoperák főszerepeiben - a Godspell JÉZUS szerepében, ISTVÁN, A KIRÁLY, KOLOMBUSZ, BICSKA MAXI alakítójaként is hatalmas sikereket aratott. Színészi munkája mellett a SZÍNÉSZZENEKAR meghatározó tagja volt, s végül adottságait ötvözve mint ELŐADÓMŰVÉSZ, nagy költőink – PETŐFI, ARANY, ADY, KÖLCSEY, VÖRÖSMARTY, BALASSI, KARINTHY, NAGY LÁSZLӅ verseinek tolmácsolójaként is feledhetetlent alkotott.

 

Bubik István TOMPOR szerepében Shakespeare: Szentivánéji álom című színművében Hirtling István, Takács Kati, Györgyi Anna partnereként

 Bubik István JOURDAIN ÚR szerepében Moliére: Úrhatnám polgár című komédiájában


A díjat eredetileg 2004. december 13-án, a RITKA (A) MAGYAR című előadást követően szerettük volna átadni Bubik István számára, azonban legnagyobb sajnálatunkra ezt már nem tehettük meg, a művész tragikus halála miatt.

Az új helyzettel szembesülve úgy határoztunk, hogy korábbi megalapozott döntésünket nem változtatjuk meg, s az elismerést posztumusz, az Új Színház majdani évadzáró társulati ülésén fogjuk átadni Bubik István hozzátartozóinak. Reményeink szerint ezzel a gesztussal egyben méltó módon felidézhetjük majd a társulat számára is korán elhunyt nagy tehetségű művészük emlékét.

 

BUBIK ISTVÁN
(1958-2004)

 

BÚCSÚ BUBIK ISTVÁNTÓL

 

2005 január 24-én, a művész családjának támogatása céljával, alapítványunk átutalt -150.000.- Ft-ot, azaz - Egyszázötvenezer - forintot a Bubik István Művész Alapítvány számlájára.