2017 - NAGY ZOLTÁN

 

NAGY ZOLTÁN színművész, nyerte el idén az Ivánka Csaba-díjat - Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását, - rendkívül magas színvonalú, a legveretesebb prózai és zenés színházi előadásokban, tragédiákban, komédiákban, klasszikus és kortárs színművekben, filmekben, televíziós játékokban, s rádiószínházi produkciókban egyaránt hiteles, ihletett, a szerepek mélyrétegeit feltáró, intuitív alakításaiért, - több évtizedes, nagy szakmai felkészültséggel végzett, emberi fedezettel megalapozott művészi és oktató munkájának elismeréseként.

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. A kitüntetést a Bajor Gizi Színészmúzeumban, 2017. december 18-án, Papp Zoltán és Kubik Anna színművészek adták át.

NAGY ZOLTÁN (Bp., 1943. ápr. 4.) színművész pályafutását a Szegedi Egyetemi Színpadon kezdte. 1966-ban végzett a szegedi Tanárképző Főiskolán magyar–történelem–ének szakon. 1966-tól a veszprémi Petőfi Színház, 1975-től a Szegedi Nemzeti Színház, 1980-tól a szolnoki Szigligeti Színház művésze volt. 1982-91 között a Nemzeti Színház társulatának tagja, ezt követően 1991–92-es évadra a Pécsi Nemzeti Színházba szerződött, 1992-től több éven át szabadfoglalkozású művész volt. 1998-tól az Új Színház társulatának művésze. - Kitüntetése: Ivánka Csaba-díj 2017

Vendégművészként játszott a Gyulai Várszínház, az Egyetemi Színpad, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szkéné Színház, a Rock Színház, a Madách Színház, a Karinthy Színház, az Arany János Színház, a Fővárosi Nagycirkusz, a Vörösmarty Színház, az Óbudai Társaskör előadásaiban. Művészi munkája mellett zenés darabokat rendezett a Pomázi Zeneiskolában, és színészmesterséget tanított Gór Nagy Mária Színitanodájában, a Nemzeti Stúdióban és az Új Színház Stúdiójában.

Igen sokoldalú művész. Kortárs és klasszikus színművekben, tragédiákban, komédiákban, prózai és zenész színházi előadásokban, filmekben, televíziós játékokban, s rádiószínházi produkciókban egyaránt, a szerepek mélyrétegeit feltáró, emlékezetes alakítások fűződnek nevéhez. Zalán Tibor jellemzése szerint olyan színész „aki háromszorosan is nagy. Nagy egyszer a nevében, nagy másszor a termetében, s harmadszor nagy kvalitásban.”

Nagy Zoltán szerepeit felsorolni lehetetlen, mégis megpróbáljuk több mint ÖTVEN éves pályafutásának műfaji sokszínűségét érzékeltetni. Szinte minden szerepet eljátszott Az ember tragédiája különböző előadásaiban, volt LUCIFER, később UDVARONC, BÁBJÁTÉKOS, A FÖLD SZELLEME, PÉTER APOSTOL, PATRIARCHA, GYÁROS, és ő játszotta AZ ÚR összetett szerepét, a Paál István rendezte legendás szolnoki előadásban, amelynek lényege az volt, hogy folyamatosan, minden színben Luciferrel vitatkozva a Tragédia számtalan szerepében megmutatkozott. Volt JOHN PROCTOR a Salemi boszorkányokban, POLONIUS a Hamletben, LŐRINC BARÁT később MONTAGUE a Rómeó és Júliában,  DON QUIJOTE a La Mancha lovagjában, TIGRIS BROWN a Koldusoperában, ASZTRIK az István, a királyban, ALERT főkomornyik a Tizedes, meg a többiekben, VÍVÓMESTER az Úrhatnám polgárban,  MOJZES és PILÁTUS a Csíksomylói Passióban, KURUZS a Karnyónéban, VARGA MÁTYÁS a Kard és kockában,  BECKET TAMÁS, később BIBOROS Anouilh: Becket, vagy Isten becsülete című színművében, FAGIN az Oliverben, MYKSA BÁN a Bánk bánban, GOMULKA BÁLCSI Zalán Tibor Angyalok a tetőn című darabjában, DAMÁZSDI a Tisztújításban, SCHEFFLER Mayenburg: A csúnya című darabjában, BÖNGE, Szabó Magda Az a szép, fényes nap című színművében, CZIEGLER Gyurkovics Tibor  Nagyvizitében, PÁL A kőszívű ember fiaiban, PÁVA Kocsis István Megszámláltatott fák című színművében.

 Ivánka Csaba LUCIFER, Nagy Zoltán AZ ÚR, Nagy Sándor Tamás ÁDÁM szerepében
Madách: Az ember tragédiája - Szigligeti Színház, Szolnok - 1980 - Rendező: Paál István

 

Az előadás záró képe
Madách: Az ember tragédiája - Szigligeti Színház, Szolnok - 1980 - Rendező: Paál István 

NAGY ZOLTÁN több mint tíz évadon át egy társulatban dolgozott Ivánka Csabával, akivel ezen évek alatt igen jó emberi és művészi kapcsolatba került. 1980-tól a szolnoki Szigligeti Színházban, később a régi Nemzeti Színházban. Több nagyhírű produkcióban, például Az ember tragédiája  Paál István által rendezett legendás előadásában, s Az amerikai Elektra Szurdi Miklós rendezésében bemutatott szolnoki előadásban, később a Nemzeti Színházban és a Várszínházban Kerényi Imre, rendezéseiben, például a tíz éven át játszott varázslatos  Csíksomlyói passió előadásában, vagy Szörényi-Boldizsár-Bródy: István, a király című rockoperájában, a Királyasszony lovagja és Az ember tragédiája Vámos László rendezte előadásaiban, s Németh László Galilei című, Sík Ferenc által rendezett színművében  egymás nagyra becsült partnerei voltak. Nagy Zoltán színészi munkáját Ivánka Csaba nagyra értékelte, s rendezéseiben – az Egyetemi Színpadon 1984-ben bemutatott Paul Valéry: A lélek és a tánc című művében, a Várszínházban Csokonai Karnyóné szerelme előadásában, később a Nemzeti Színházban  Remenyik Zsigmond művében, a Kard és kocka című színjátékban fontos, meghatározó szerepeket osztott rá.  Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy alapítványunk névadója Nagy Zoltán művészetét igen nagyra értékelte, s tartalmas együttműködésüknek csupán Csaba korai halála vetett véget.

 Bősze György PHAIDROSZ, Berek Kati SZÓKRATÉSZ és Nagy Zoltán ERÜXIMAKHOSZ szerepében
Paul Veléry: A lélek és a tánc - Egyetemi Színpad - 1984 - Rendező: Ivánka Csaba

 

 Nagy Zoltán ASZTRIK, Juhász Róza GIZELLA és Ferenczy Csongor GÉZA FEJEDELEM szerepében
Szörényi-Boldizsár-Bródy: István, a király - Nemzeti Színház 1985 - Rendező: Kerényi Imre

 

 Nagy Zoltán KURUZS szerepében
Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné szerelme - Várszínház - 1987 - Rendező: Ivánka Csaba
Fotó: Fábián József

 

Nagy Zoltán a BETÖRŐ szerepében Till Zsolttal
Frayn, Michael Frayn: Még egyszer hátulról - Új Színház 2004 - Rendező: Jirí Menzel - Fotó: Új Színház

 

 Nagy Zoltán CSEBUTIKIN szerepében
Csehov: Három nővér - Új Színház 2004. - Rendező: Alföldi Róbert
Dengyel Iván, Nagy Zoltán, Bánsági Ildikó, Nagy Mari, Géczi Zoltán
(theater.hu foto - Ilovszky Béla)

 

Nagy Zoltán DAMÁZSDI szerepében
Nagy Ignác-Parti Nagy Lajos: Tisztújítás - Új Színház - 2007 -  Rendező: Szinetár Miklós
(theater.hu fotó - Ilovszky Béla)

 

Nagy Zoltán BENŐ szerepében
Jókai Mór: A bolondok grófja - Újszínház 2013 - Rendező: Ádám Tamás

 

Pikali Gerda NUCA és Nagy Zoltán BIRTALAN szerepében
Wass Albert-Pozsgai Zsolt-Turcsány Péter: A funtineli boszorkány - Újszínház 2015 - Rendező: Kerényi Imre

 

Koncz Gábor BÉRES JÓZSEF és Nagy Zoltán KAPONYÁS BÁCSI szerepében
Fazekas István: Béres - Újszínház 1016 - Rendező: Kerényi Imre

 

 Viczián Ottó RANKE és Nagy Zoltán PÁVA szerepében
Kocsis István: A megszámláltatott fák - Újszínház 2017 - Rendező: Csiszár Imre

 

Nagy Zoltán és Soltész Enikő előadóestje
Újszínház 2016 - Bubik István Stúdiószínpad

Filmes és televíziós pályafutása is gazdag. Jelentős karakter szerepeket játszott például az ALLEGRO BARBARO, a SZERENCSÉS DÁNIEL, a TE RONGYOS ÉLET, a KÉPVADÁSZOK, az ÜVEGTIGRIS, a HASUTATOK, azaz Jancsó Miklós, Sándor Pál,   Bacsó Péter, Szurdi András, Rudolf Péter, Szőke András filmjeiben,  - továbbá a NAPLÓ, a KEGYENC, az OPTIMISTÁK, a FAMILIA Kft., a BOTCSINÁLTA DOKTOR, a KELETI Pu., tehát Lányi András, Vámos László, Dömölky János, Szurdi Miklós, Gát György, Csiszár Imre, Rudolf Péter  televíziós produkcióiban. Országos ismertséget a népszerű televíziós sorozat, a FAMÍLIA Kft. egyik jelentős karakterszerepe, a nagyon szigorú és kritikus családfő, KÖVÉR LAJOS alakítása hozott számára.

„Hajnalkám, te ezt nem tudhatod.”
Dzsupin Ibolya és Nagy Zoltán - Família Kft.

 

 Nagy Zoltán a Keleti Pu. című tévéfilmben
 Forgatókönyv: Búss Gábor Olivér-Hársing Hilda - Rendező: Rudolf Péter - 2010.

 

(HARMINC)ÉVEK NAGY ZOLTÁN KÖZELÉBEN
Zalán Tibor írása – Criticai Lapok – 2015. 07-08. szám


Egyedül maradt a Família Kft. sztárja
borsonline - 2016. 06.26.


NAGY ZOLTÁN PÁLYAFUTÁSA
bővebben